Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když nepochopení plodí nenávist

Nechci sahat do svědomí nizozemského režiséra Paula Verhoevena, ale myslím, že by se měl držet spíš UFO-brouků, než se pouštět do teologických témat. Jeho poslední nápad, vydat knihu o tom, že Ježíš byl počat římským vojákem, se totiž se dá spíše považovat za zoufalý výkřik stárnoucího umělce, který se k sobě snaží přitáhnout pozornost šířením skandálních výmyslů.

Ta pomluva ostatně není ani nová, ani původní. Bohužel je velmi vytrvalá a pokaždé se najde někdo, kdo se s její pomocí snaží odvrátit vlastní pomalou cestu do všednosti zapomnění. Už se neptá, kde se tahle informace vzala a proč mohla tak hluboko zakořenit. A možná mu ani nedojde, že svým "čistě vědeckým" přístupem jen kultivuje a zasévá další semínka nenávisti.

Ježíšův život, jeho učení, skutky a v neposlední řadě i jeho smrt a vzkříšení už od počátku vzbuzovalo stejně tolik sympatií jako antipatií. A Palestina doby Ježíšovi byla neméně žhavou půdou, než je dnes. Ve stejných kulisách, s trochu jiným obsazením se tu odehrávala stejně krvavá dramata. Výbušná provincie Římské říše měla tak zlou pověst, že úřad jejího správce byl pokládán spíše za trest, než za odměnu.

Na jedné straně nenávidění okupanti, jejichž plíživou pátou kolonou však byl veskrze příjemný, až dekadentní život v helénském duchu a rozvinutá filosofie. A na straně druhé jediní monoteisté široko daleko s náboženstvím hlásajícím lásku k bližnímu, přitom zavile trvající na svých hodnotách a elitářsky ohrnující nos nad každým neobřezaným. Těžko si vybrat tu správnou "stranu Síly".

A do toho přichází Ježíš bořící vše, co překračuje původní poselství lásky a víry v Jediného Boha. Ve velmi krátké době své mise obrací dosavadní víru novým směrem. Revoluce slovy a láskou. Z deseti přikázání vybírá dvě, které jsou základem ostatních. Léčí a uzdravuje nemocné, očišťuje zavržené. Rozšiřuje Starou smlouvu (Zákon) mezi Bohem a Abrahamem daleko mimo rámec vyvoleného národa. A v předvečer svého ukřižování uzavírá se svými učedníky Smlouvu novou, věčnou.

Není se čemu divit, že proti sobě popudí jak vládnoucí vrstvu židovstva, tak většinu vykladačů Zákona. A římská správa si může jen mnout ruce, protože doposud jednolitá skála do sebe sama vrazila klín. Po vzkříšení Ježíše Krista jsou farizejové a starší židovské obce v Jeruzalémě prvními, kdo začíná šířit pomluvy o Ježíši Kristovi. A vládnoucí Římané je svým přístupem jen legitimizují. Divide et impera v praxi. Jak o tom ostatně mluví i Evangelium podle svatého Matouše ve 28. kapitole:

"Když uplynula sobota a začínal první den týdne, přišly Marie z Magdaly a jiná Marie, aby se podívaly k hrobu. A hle, nastalo velké zemětřesení, neboť anděl Páně sestoupil s nebe, odvalil kámen a usedl na něm. Jeho vzezření bylo jako blesk a jeho roucho bílé jako sníh. Strážci byli strachem z něho bez sebe a strnuli jako mrtví. Anděl řekl ženám: "Vy se nebojte. Vím, že hledáte Ježíše, který byl ukřižován. Není zde; byl vzkříšen jak řekl. Pojďte se podívat na místo, kde ležel. Jděte rychle povědět jeho učedníkům, že byl vzkříšen z mrtvých; jde před nimi do Galileje, tam ho spatří. Hle, řekl jsem vám to." Tu rychle opustili hrob a se strachem i s velikou radostí běžely to oznámit jeho učedníkům. A hle, Ježíš je potkal a řekl: "Buďte pozdraveny." Ženy přistoupily, objímaly jeho nohy a klaněly se mu. Tu jim Ježíš řekl: "Nebojte se. Jděte a oznamte mým bratřím, aby šli do Galileje; tam mě uvidí."
Když se ženy vzdálily, někteří ze stráže přišli do města a oznámili velekněžím, co se všechno stalo. Ti se sešli se staršími, poradili se a dali vojákům značné peníze s pokynem: "Řekněte, že jeho učedníci přišli v noci a ukradli ho, když jste spali. A doslechne-li se to vladař, my to urovnáme a postaráme se, abyste neměli těžkosti." Vojáci vzali peníze a udělali to tak, jak se jim řeklo. A ten výklad je rozšířen mezi židy až podnes.
Jedenáct apoštolů se pak odebralo do Galileje, na horu, kterou jim Ježíš určil. Spatřili ho a klaněli se mu; ale někteří pochybovali. Ježíš přistoupil a řekl jim: "Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku."

Autor: Jan Dvořák | středa 23.4.2008 15:41 | karma článku: 16,13 | přečteno: 1618x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Stávka jako cesta vybraných jednotlivců k moci

Kolik znáte chudých lidí? Takových, kteří nemají televizi či mobilní telefon, bydlí s celou rodinou v jedné místnosti a nebýt práce všech jejích členů od útlého dětského věku nemají co jíst. Případně takových, kteří jsou kvůli finančně nedostupné zdravotní péči nuceni jíst jen kaše a léčit se bylinkami. Že nikoho takového neznáte? Nedivte se... V České republice nejsou, ale pomalu začínají být v jižních státech Evropy. Jestli chcete, aby byli i u nás, pak v pondělí tleskejte odborářům.

10.6.2011 v 15:00 | Karma: 29,31 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Politika

Jan Dvořák

Nikdy nesklidíš to, co jsi nezasel

Rána pěstí není argument, ale projev neskutečného zoufalství či absolutní hlouposti. K násilí se lidé však uchylují většinou po nějakém předchozím impulsu či provokaci. A pak je otázka, zda nesklidil pan místopředseda jen malý kousek toho, co dnes a denně sám se svými spolustraníky zasévá?

5.5.2010 v 19:59 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Ostatní

Jan Dvořák

Kdo by neznal Neználka? Kdo by neznal Mein Kampf?

Jel jsem z práce po eskalátorech a oči mi padly na jeden z kolem pověšených reklamních rámečků. Povědomý obrázek, logo nakladatelství a výrazná, do očí bijící otázka: "Kdo by neznal Neználka?" Týden jsem kolem jezdil a nevěřil vlastním očím. Koupil by rozumný člověk dítěti jed obalený v čokoládě?

7.12.2009 v 22:33 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2047x | Diskuse| Ostatní

Jan Dvořák

Díky za návštěvu Svatý Otče...

...aneb psi štěkají a karavana táhne dál. Končí tři dny, jejichž význam většina české společnosti jen těžko docení. Pro Čechy zblblé marxistickou výchovou bude katolická církev a její první biskup už asi navěky odsouzeníhodným zločinným spolčením. Ale stejně jako při mezistátních fotbalových zápasech je každý Čech trenérem, nyní platí: "Co Čech, to teolog". A co na tom, že z Bible zná jen Stvoření světa od Jeana Effela.

28.9.2009 v 18:58 | Karma: 33,87 | Přečteno: 4218x | Diskuse| Ostatní

Jan Dvořák

Sonet, který u nás (bohužel) nepřestal platit

"Po smrti křičím tím vším unaven," sténá William Shakespeare v sonetu číslo 66 (v překladu Jaroslava Vrchlického). Svá slova psal v době alžbětinské, ale kdyby se probudil dnes a chvíli pozoroval místní politickou scénu, asi by dokonce řval. I já chci řvát, bohužel mám jen jeden hlas. Protože to, co předvádí v posledních dnech a týdnech předseda ČSSD už je za každou hranicí, kterou si slušný člověk v rámci tolerance může zvolit.

25.9.2009 v 0:06 | Karma: 13,55 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2145x
"Kdo nic neví, nic nemiluje. Kdo nic neumí, nic nechápe, kdo nic nechápe, je bezcenný. Ale ten, kdo chápe, ten i miluje, všímá si, vidí… Čím hlubší poznání, tím větší láska… Kdokoli si představuje, že všechny plody dozrávají současně s jahodami, neví nic o hroznech."
Paracelsus
PS: Ano je to pseudonym, přišlo mi zmatečné používat své občanské jméno, když vrchní admin se jmenuje stejně. A navíc, od mé registrace tu přibyl další jmenovec.