Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hail Eris

16. 5. 2008 0:23
bolsevik, nacista, katolik

to jen aby byla trojice kompletni - je dobre vsem merit stejnym metrem R^

0 0
možnosti

všd

3. 4. 2008 23:58
Lidé vědí o církvi minimum

Hodně lidí si myslí, že se mše svaté slouží latinsky. Přitom realita je taková, že se slouží česky, a pokud někdo skutečně chce na mši v latině, má v ČR velmi málo možností.

Mše svaté se v ČR slouží povětšinou česky, ale na několika místech také například polsky, slovensky, anglicky, německy a také vientamsky.

Možná, kdyby toto někdo vysvětlil mladým lidem, kteří církev znají jen z vyprávění prarodičů, kteří do kostela chodili před válkou, a po válce vstoupili do KSČ (i když třeba v dobré víře, a později byli vyloučeni), byl by pohled lidí na církev jiný.

david.blog.idnes.cz

0 0
možnosti

rezjir

3. 4. 2008 18:18
I Václav M. Havel měl ale problém s tím, že

"církve, dokud budou spjaty s mocí světskou, jak ve škole, tak v kostele, dokud budou žehnat válečným zbra­ním, dokud budou negovat vědu, pokud jejich chrámy bu­dou prosyceny vůní ztuchlé minulosti a třpytit se pozlát­kem formy, pokud církevní kazatelé budou mluvit řečí, které sami nerozumějí, číst bibli v řeči nám historicky dra­hé, ale dnes již nesrozumitelné lidem vychovaným čsl. ško­lou - do té doby nebudou nositeli náboženského života mladých lidí, toužících po skutečném, živém Bohu."

A jak na jiném místě svých pamětí uvádí, vlastnit majetek lze jen tehdy, pokud to státu vyhovuje.

0 0
možnosti

William Bernard

3. 4. 2008 21:34
Re: I Václav M. Havel měl ale problém s tím, že

Příznám se, že jsem nečetl paměti Václav M. Havla. Rád bych však doplnil, že od jeho doby prošla církev radikálními proměnami třeba v podpoře národních jazyků v rámci liturgie. Jděte někdy do kostele a poznáte to sám.

V celém narovnání navíc právě jde o ODLOUČENÍ církví od státu. Tak aby víra v Boha už byla opravdu svobodná.

0 0
možnosti

Veronika Dofková

3. 4. 2008 18:09
:)

karma pane kolego;-)

0 0
možnosti

William Bernard

3. 4. 2008 21:34
Re: :)

Děkuji slečno kolegyně ;-)

0 0
možnosti

Pamela

3. 4. 2008 17:33
Dobrý den.

Když jsem začal jako OSVČ podnikat, přesvědčoval jsem své přátele o tom, že jsem hrdý na to, že řádně platím daně a tak se vlastně nepřímo starám o své staré rodiče, přispívám na zdraví našich dětí, zajišťuji aby naše silnice byly bezpečné a td. Přiznám se, že až dnes jsem zjistil, že ještě musím zaplatit dluhy za Hitlera. Dnes jsem pochopil proč se mi všichni smáli. Ono to asi chodí tak, že ten kdo umí nejvíc kopat tak urve větší kus. Nevím akorát jak se tento způsob života  slučuje  křesťanskou morálkou.  Mrzí mě, že jste mne a další miliony slušných lidí označil jako právně kontinuální nástupce Hitlera a STB.  Od věřícího bych to nečekal.  

0 0
možnosti

William Bernard

3. 4. 2008 21:30
Re: Dobrý den.

Vím, že se budete zlobit ještě víc, ale dluhy po komunistické totalitě JSOU dluhy našich rodičů a už také naše, protože za celých 19 let od změny režimu jsme je nebyli schopni splatit.

A jak jsem psal v závěru článku, církev rozhodně ty peníze nechce pro sebe výhradně. Soběstačná a nezávislá církev, respektive církve jsou obrovskou zárukou rozvoje svobody, morálky a i vědy.

Vždyť se stačí podívat na dvě historická fakta - počet slavných vědců vzešlých nejen z církve, ale i z církevního školství a to, že dvě nejbestiálnější ideologie 20. století se pokaždé obrátily proti církvi.

0 0
možnosti

pierre.paysan

3. 4. 2008 17:29
Nejsem si jist

K problematice snad tolik: Nejde o vracení JEN toho majetku, který církvi vzal režim po osmačtyřicátém, ale také majetku, vyvlastněného církvím ještě za první republiky. A jsme-li u těch "nespravedlností". Co takový rakousko-uherský mocnář Josef II., který zabavil církvi majetky snad v padesátinásobné výši, než minulý režim? [>-]

0 0
možnosti

William Bernard

3. 4. 2008 21:24
Re: Nejsem si jist

Naopak, jde POUZE o majetek zabavený po únoru 1948. Pokud si dobře prostudujete základní materiály na http://www.cirkevnimajetek.cz najdete tam vše potřebné.

Co se josefinských reforem týče, tak tam opravdu nikdo nechce hledět :) A navíc, ty majetky byly církvi částečně refundovány prostřednictvím speciálního fondu.

0 0
možnosti

Pamela

3. 4. 2008 16:42
Ano ano

Souhlasím ,aby Adolf Hitler a STB a další zloději navrátili církvi ukradený majetek: Jenom prosím Vás nechtějte, abych Vám ukradený majetek platil jááá. Mně taky už mockrát okradli. Děkuji za porozumění

0 0
možnosti

William Bernard

3. 4. 2008 16:50
Re: Ano ano

Pokud jste občanem České republiky, pak jste občanem státu, který je právně kontinuální se socialistickým Československem.

A když už jsme u té krádeže... I pokud Vám jí neproplatí pojišťovna, náš právní řád Vám umožňuje škodu vymáhat na viníkovi, pokud je znám. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2145x
"Kdo nic neví, nic nemiluje. Kdo nic neumí, nic nechápe, kdo nic nechápe, je bezcenný. Ale ten, kdo chápe, ten i miluje, všímá si, vidí… Čím hlubší poznání, tím větší láska… Kdokoli si představuje, že všechny plody dozrávají současně s jahodami, neví nic o hroznech."
Paracelsus
PS: Ano je to pseudonym, přišlo mi zmatečné používat své občanské jméno, když vrchní admin se jmenuje stejně. A navíc, od mé registrace tu přibyl další jmenovec.